Člen správní rady Nadace Pangea Petr Hora Hořejš obdržel ve středu 28.9.2022 stříbrnou pamětní medaili od předsedy Senátu Miloše Vystrčila.

Petr Hora Hořejš, spisovatel, publicista, scénárista a autor patnácti dílů knižního cyklu Toulky českou historií. V roce 1991 spoluzaložil Nadace Pangea, která rozvíjí odkaz J. A. Komenského a podporuje moderní formy vzdělávání. Právě on byl jedním z letošních laureátů, kteří obdrželi stříbrnou medaili k příležitost české státnosti dne 28.09.2022.

Jak zmínil předseda Senátu, letošní laureáty spojuje schopnost podat pomocnou ruku i v rámci každodennosti. „Ve svých životech totiž nehledají žádné zkratky a žádná rychlá, jednoduchá či dokonce naivní řešení. Uvědomují si, že jednoduchá cesta často může vést do zapomnění a tmy. Proto volí cestu obtížnější, náročnější, ale mnohem více život naplňující, která přináší pomoc a solidaritu. Poctivě a s pokorou jdou nám ostatním příkladem, přitom neztrácejí nadhled a umí často i se smyslem pro humor svá díla a činy předat,“

Na závěr svého projevu pan Vystrčil také dodal: „Byl bych velmi rád, kdybyste dnešní ocenění nevzali pouze jako poděkování, ale kdybyste ho vzali také jako závazek, že v tom, co děláte, budete pokračovat. Že budete nadále inspirací a těmi, co ukazují směr, který život naplňuje, přináší pomoc, solidaritu, svobodu a demokracii.“

Slavnostní ceremoniál hudebně doprovodil soubor Krása Quartet. Předávání Stříbrných medailí předsedy Senátu se uskutečnilo již po jedenácté, letos poprvé však laureáti obdrželi k medailím také jejich miniatury jako připomínku slavnostních chvil strávených ve Valdštejnském paláci.

Panu Petru Hořejšovi srdečně gratulujeme!

Medailonek o p. Hořejšovi ke zhlédnutí zde